Monday, August 7, 2017

Ubat kucing

source from https://www.facebook.com/kelabpencintakucingmalaysia/posts/702033843296704

Senarai ini Key dapat dari post di facebook. Credit to kelab pencinta kucing malaysia. Key hanya sekadar berkongsi. Learning from previous experience, biasa kalau kucing sendiri sakit mesti akan pegi vet. Risau die kena jangkitan ke apa, so xpercaya sangat ubat2 yang diorg recommend kt farmasi. Especially ubat manusia bagi kt kucing. 

Ada sorang Dr Girl nih, nama dirahsiakan ajar Key serba sedikit fsal kesan ubat manusia ke kucing. Dia kata dosage manusia dengan kucing lain. But mostly pet owner kata diorg bagi Meow ok je. Sihat. Untuk jangka masa pendek ye, sihat, tp untuk jangka masa panjang akan smpai satu tahap bila kita mula bagi dosage dan mcm2 ubat immune dlm badan kucing x bolek nk bertindak balas. Bila da smpai satu tahap Dr xdpat nak selamatkan sebab ubat yang diberi xmemberi apa2 reaksi pada kucing. Sebab itu penting nya antibiotik dgn dosage yg betul dan WAJIB habiskan. (Ini apa yang dikongsi oleh Dr Girl, kalau ada yang silap Key minta maaf dulu ye.)

Pendapat Key lebih baik rujuk Dr Vet. After 8 years jaga Meow until now, ubat yg x habis mcm demam ke, selsema, etc Key guna untuk Meow yang sakit. If dalam 3 hari x sembuh, baru Key bwk jumpa Dr Vet untuk mintx antibiotik. Key akan bwk skali ubat untuk tunjuk kt Dr. Ada sesetengah Dr akan mintx continue mkn ubat yg kita ada then die bg antibiotik. Ada sesetengah pula akan mintx kita beli ubat dia. Mungkin ubat yg kita bagi dosage die x tinggi.

Itu semua tengok budget jugak. Macam Key kucing ada 5 ekor je. Kalau lebih dari tuh xmampu nk bwk semua pegi Vet if sakit x kritikal. Key guna jugak ubat gamat untuk luka, serbuk kunyit+minyak masak untuk kurap, tapi kalau fungus kena dptkan ubat sapu atau cecair dari Dr Vet. Nak tau kucing ada fungus atau x, Key pernah tengok Dr guna lampu yg warna biru. Key xtau exact word for that so hope u guys faham ea. huhu Treat fungus ASAP if not u  xdpt nk main dgn dia. Since fungus boleh jangkit ke manusia and Key byk kali kena. Gatal wooo..

So here are the list where u can find from farmasi or any pet shop. Biasa Key beli ubat cacing dan ubat kutu je dari pet shop. Lain beli kt klinik Vet.

 1. Selsema (biasa /mild) - Kotamin ( nama ubat sama dgn kotamin Chlorpheniramine /Axcel),     
     *Doxycillin ( utk upper respiratory) , Sunadine Syrup, SK Antiseptic

     1.1 Selsema teruk ( consult vet ) :
          azithral(tablet)
           dos : 
           Zithromax (serbuk - air)
           >4.5kg : 5ml sekali sehari
           <4 kg : 2.5ml sehari sekali

           Azithral (selsema teruk)(tablet)

           Doxycilin 1/2 +Clavamox 2 biji ( pg 1 mlm 1)

 2. Kahak – Mucoxin, Hosolvon, Bromhexine Vasican (tab), Beacolytic (air)

 3. Batuk – Bronsyp (bexton) , COPASTIN (tablet hijau, farmasi) cap ibu anak😊

 4. Ulser mulut yang teruk – Stomorgyl, Clavamox. SK & Bio silver (semburan)/Clavamox 2 biji sehari

    *doxycilin antibiotic utk selsema/ virus calicivirus n herpes

 5. Demam – Amoxcilin

 6. Antibiotic

      6.1 Antibiotic -  amoxcilin(demam, cirit, selsema)

     6.2 Antibiotic – Clavamox , Metrogyl ( antibiotic yg boleh digunakan utk demam, selsema n cirit             birit).

      6.3 Antibiotic untuk flu ( kronik) - Marbolitryl Farmasi jual antibiotic flu zithromax ( air), 
            azithral  ( tab)

      6.4 Antibiotic - Curam ( serbuk - cair )

      6.5 Antibiotic – Stomorgyl/Metronidazole(ulser mulut, virus yg serang saluran penghadaman, 
            usus, mulut dan menyebabkan dehidrasi

 7. Imunisasi / booster - Vetri DMG, TF, habatus sauda, olive oil, madu

 8. Ubat Mata

       8.1 Sakit mata biasa - Terramycin , Neo deca, nicole eye drop (<6 bln)

       8.2 Sakit mata kronik ( mata pecah/bengkak, terjojol / jangkitan bakteria ) –Gentamicin n , 
             Prednisolone acetate (>6 bln) Sbb mata kitten nipis lagi. Ubat ni kuat.. ada steroid.boleh 
             menyebabkan mata kitten masuk ke dalam @

       Adult

       8.3 Doxycilin : 2biji 1/2 pg n 1/2 mlm + clavamox 2biji 1pg n 1mlm ( menyebabkan kucing     
             kering tekak )

      Kitten

      Doxycilin : 1/4 pg n 1/4 mlm, Clavamox 1/4 pg n 1/4 mlm

 9. Fungus, Kurap, Kutu

       9.1 Fungus – Tinacort, Zaricort ( eureka), Canisep (Dewi jual) , Becarin (krim) 

          *utk fungus - boleh gunakan krim yg ada bahan intracazanole

      9.2 Kurap : Anvison ( krim) micasa. Demornal. Canisep Itin ( bexton) – ubat cecair .

      dos:

      Itin bexton

      kitten - 0.15ml 

      adult - 0. 3ml  

      *sekali 2minggu. Sebanyak 3x. lebih dari itu kesan pada hati

       9.3. sapu minyak kunyit 

      9.4 Kutu – flea out, frontline

 10. Cacing & Cirit birit

        10.1 Ubat cacing – Troy , Drontal, Itin ( itin ialah ubat cacing kecuali tak buang cacing pita)

       10.2 Dehidrasi - Garam ORS

       10.3 Cirit birit – Charcoal ( utk serap toxin semasa cirit tapi tak berhentikan cirit), metrogyl,  
               kaolin pectin ( utk keraskan poo), kotamin/ chlorpheniramine /Axcel ( disyor oleh vet  
               klinik kerajaan ), Garam ORS

 11. Luka

       11.1 Radang/luka/bengkak – e zyme troche, e zyme syrup, papain/papase

       *Papain/papase juga untuk radang, demam, kurangkan kahak

       11.2 Luka – krim solcoseryl, wound guard, biosilver – sembur, gel gamat, pati ikan haruan

 12. Multivitamin – LC- Vit, Complivit (cecair), Multicot (pil)

 13. Supplement – SK organic

 14. Vit B - selera makan

 15. Booster - Vetri DMG, TF, Immunol ( Himalaya)

16. Haemo maxx – susu ibu

17. Jaundice - Silymin ( kapsul merah), minyak kelapa dara

18. Liver supplement - Liv 52/Liverferol

19. Saraf - Vit B1 ( Nervon tab), metacobal

20. Blood parasite -

21. Buah pinggang - capsule Azodyl,Vetri science, neurofeg

22. Batu karang - Cystaid (tablet) , Apple Cider – HEINZ

23. Parvo – Anti Microbial ( NewGenn), Marboflaxin - ubat /nama ubat farmasi Siprosan, Garam ORS , 100PLUS

24. Sporo – Sporanox + clavamox + Liv 52 ( kalau teruk )

No comments:

Post a Comment

Please share your thoughts